Etape

Etapele proiectului sunt divizate in pachete de lucru, fiecare pachet de lucru este condus de catre partenerul cu cele mai multe competente in acel domeniu, managementul intregului proiect ii revine CCIAA VE. Partenerii proiectului sunt implicati in toate etapele acestuia, dar sub diverse forme si in diverse modalitati. Functia de coordonare si monitorizare a calitatii fiecarui pachet de lucru ii revine unui Comitet Decizional, un Comitet Coordonator si un Comitet de Evaluare. In prezent s-a incheiat pachetul de lucru 3 al programului, acest pachet a identificat nevoile locale ale IMM-urilor si serviciile locale furnizate, a facut o analiza a discrepantei intre cerere si oferta de servicii si a avansat o serie de 5 servicii inovatoare si a instrumentelor lor aferente care au fost elaborate si validate.

Pentru a putea concepe actiuni relevante si inovative este nevoie de o mai mare intelegere a problemelor specifice ale IMM-urilor in ceea ce priveste modul lor de utilizare a dreptului de proprietate intelectuala, o selectie a celor mai bune practici in domeniu si o analiza a cererii de servicii si ofertei la nivel local. Este necesar sa se vada in ce masura structurile prezente sunt la nivelul insarcinarilor si solicitarilor si unde se afla golurile care trebuie umplute de serviciile nou dezvoltate. WP3 isi doreste sa furnizeze raspunsul la urmatoarele intrebari cheie (ca o faza premergatoare altor activitati ale proiectului): 1. Care sunt nevoile specifice ale IMM-urilor in SEE si in ce fel pot ele utiliza sistemul dreptului de proprietate intelectuala mai eficient? 2. Ce tip de servicii suport sunt deja in actiune (sau planificate) in tarile investigate si unde se afla golurile care trebuie vizate de proiectele pilot inovatoare? 3. Care sunt cele cinci elemente de design si cerinte ale proiectelor pilot care ar trebui implementate in urmatoarele pachete de lucru ale proiectului?

Fiecare pachet de lucru implica o serie de activitati componente. Pachetul de lucru 3 a cuprins trei activitati. AWS- Austria Wirtschaftsservice GesembH (Technopolis ca subcontractor) a coordonat intregul pachet de lucru 3 si fiecare din activitatile sale.

Prima activitate a implicat o harta a serviciilor existente oferite IMM-urilor pentru dreptul de proprietate intelectuala in tarile analizate. Metodologia acestei activitati a utilizat o combinatie intre cercetare si interviuri cu furnizorii de servicii conform unor chestionare specifice. In acest context, AWS a elaborat metodologia pentru colectarea studiilor, a facut o harta a serviciilor si a colectat contributii din partea celorlalti participanti. Un chestionar specific a fost elaborat de catre AWS pentru a fi utilizat de catre ceilalti participanti, care au fost toti implicati in colectarea celor mai bune practici la nivel national si local. AWS a elaborat in final un raport privind principalele puncte de reper si tipurile de servicii.

A doua activitate a pachetului de lucru 3 a surprins obstacolele specifice fiecarei tari/regiuni pe care IMM-urile trebuie sa le infrunte, prin intervievarea IMM-urilor selectate si a reprezentantilor care se ocupa de IMM-uri si de problemele legate de dreptul de proprietate intelctuala. S-a elaborat structura unui interviu si s-a organizat un atelier cu expertii regionali pentru a se discuta nevoile IMM-urilor si cerintele pentru servicii inovative in domeniu in SEE. AWS (prin Technopolis ca subcontractor) a coordonat si aceasta activitate, toti membrii participanti au fost implicati- rolul acestora a fost acela de a intervieva IMM-urile si organizatiile de sprijin locale in baza chestionarului elaborat de leader. S-a organizat un atelier international in Viena in cadrul caruia s-au prezentat si s-au discutat problemele observate.

In a treia activitate s-a urmarit clasificarea IMM-urilor in functie de nivelul lor de maturitate in cunoasterea cerintelor dreptului de proprietate intelectuala si nevoile specifice legate de dreptul de proprietate individuala. Metode de clasificare specifice (ex. AIDA) au fost luate in considerare. S-au elaborat servicii adecvate nevoilor individuale, capabile sa rezolve problemele specifice ale grupurilor, instrumente si module de pregatire pentru operatori. AWS a coordonat si aceasta activitate, intocmind criteriile pentru definirea nivelului de maturitate in cunoasterea cerintelor dreptului de proprietate intelectuala al IMM-urilor. AWS si toti participantii au definitivat o grila de servicii adecvate nevoilor individuale in functie de nivelul de maturitate. Lista serviciilor inovative, instrumente si structuri de pregatire a fost schitata de catre AWS, ceilalti participanti au validat listele de servicii propuse, care urmeaza sa fie testate prin actiuni pilot.

Pachetul de lucru 4 contine toate activitatile pregatitoare pentru desfasurarea actiunii pilot. Elementul central al acestui pachet de lucru a fost dezvoltarea unei platforme de e-learning de catre echipa Universitatii Ovidius Constanta. Cercetatorii implicati in proiect din partea Universitatii Ovidius Constanta au creat si implementat o serie de 6 module de pregatire si alte materiale suport dedicate fiecaruia dintre cele 6 servicii inovatoare rezultate in pachetul de lucru anterior. (Initial au fost identificate 5 servicii inovatoare dar serviciul Coaching and Clubs a fost ulterior divizat in doua servicii distincte, pentru a raspunde cat mai bine nevoilor IMM-urilor.

Platforma de e-learning si modulele de pregatire au fost utilizate in vederea pregatirii personalului partenerilor implicati astfel incat sa isi imbunatateasca cunostiintele si abilitatile de a oferi servicii in domeniul proprietatii intelectuale IMM-urilor.

Sarcinile de lucru ale cercetatorilor Universitatii Ovidius au constat in:
- dezvoltarea modulelor de pregatire si a materialelor suport pentru fiecare dintre cele 6 servicii inovatoare ;
- Configurarea platformei si incarcarea continutului initial, realizarea unei metodologii de instruire online a operatorilor inscrisi;
- Actitivitati de tutoriat si coordonare pregatirii operatorilor;
- Realizarea unei metodologii de testare a cunostiintelor operatorilor;
- Administrarea testelor si evaluarea rezultatelor obtinute de catre operatori.

Ulterior participarii la perioada de instruire si obtinerii unor rezultate satisfacatoare la testarea finala, operatorii au fost abilitati sa ofere in cadrul unor actiuni pilot serviciile inovatoare identificate in domeniul proprietatii intelectuale unui numar insemnat de IMM-uri selectionate in functie de nevoile specifice determinate de obiectul de activitate.

Pachetul de lucru 4 a mai inclus si activitatea de elaborare a unui set de indicatori pentru evaluarea si monitorizarea performantelor in timpul actiunilor pilot.

Ultimul pachet de lucru – pachetul numarul 5 – a vizat desfasurarea mai multor actiuni pilot implicand mai mult de 350 de IMM-uri. Actiunile pilot s-au desfasurat in Italia (Venezia si Ancona), Austria, Romania (Constanta), Ungaria, Serbia, Grecia. In cadrul acestui pachet de lucru a fost elaborata metodologia de implementare a actiunilor pilot, s-au realizat in mod efectiv actiunile pilot si s-a elaborat un raport privind rezultatele obtinute.